Grete Prytz Kittelsen-Sensasjonskasserolle

with Ingen kommentarer

På favoritt-gjenbruken kommer en av de ansatte med en handlekurv fra lageret som skal settes ut for salg i butikken. Sensasjonen var at i nettopp denne vognen ligger denne svart/hvite kasserollen – jeg kjenner hjertet slå litt raskere – det er en Sensajonskasserolle i svart/hvitt av Grete Prytz Kittelsen. Det dukker ikke opp daglig, så jeg er rask til å ta den i det øyeblikk den blir satt i hyllene for salg. Heldige meg.

Grete Prytz Kittelsen (1917 – 2010) var en av Norges viktige designere det siste århundre. Hun var utdannet guldsmed og har designet mange fine smykker. Se annen post her. Hun var datter av Jacob Prytz, som var kunstnerisk leder ved gullsmedbedriften J. Tostrup i sin tid. Og som designer og emaljekunstner finnes det idag mange fine produkter Grete Prytz Kittelsen har laget i sølv, emalje, stål, jern o.a. De dukker opp når du minst aner, du må bare vite om dem… Les mer hos Mats Linder om Grete Prytz Kittelsen

Sammen med sin første mann arkitekten Arne Korsmo oppsto en rekke flotte ting innen arkitektur og design. Hun og mannen bygde sammen bl.a. et fantastisk hus i 1955 i Planetveien i Oslo. Frem til sin død bodde Grete PK i denne boligen, som kan betegnes som et icon i moderne scandinavisk arkitektur. Dessverre er boligen nå i private hender og så langt er det ikke tegn som tyder på at dette blir et tilgjengelig sted for publikum. Slik mange hadde ønsket. Men det finnes bøker om den.

Fra 1955 produserte Cathrineholm flere av Grete Prytz Kittelsens modeller: Bl.a. husholdningsutstyr i emaljert jern og stål; boller, fat, bestikk og kasseroller.
Den svarte/hvite kasserollen er en av flere emaljerte jern-gryter i serien «sensasjonskasserolle». Den er vakker og fungerer fortsatt utmerket i matlagingen, og den kan settes på bordet til servering! Det finnes lignende vakre modeller i serien, men denne med et spesiell håndtak bøyd oppover, er av de mest utsøkte. De mer vanlige modellene hadde kun en rund sirkel rundt kasserollen, med utvidet grep som håndtak på begge sider. Kasserollene til GPK var hvit emalje eller hadde spesielle dekorer. Lotus-mønsteret som er kjent fra Cathrineholms kasserollene, var ikke av Grete Prytz Kittelsen, men tegnet av Arne Ingemann Clausen.

anracom.com