Tekstiler fra PLUS Fredrikstad

with Ingen kommentarer

Tekstiltrykkeriet for PLUS ble startet i Gamlebyen i Fredrikstad i 1958, som en del av kunsthandverks-kollektivet PLUS Fredrikstad. Her fikk tekstildesignere og kunsthåndverkere utfolde seg med kreative stofftrykk. Oftest håndtrykkede stoffer.

PLUS pute Britta - Kjersti Østbø
PLUS – Britta av Kjersti Østbø
Brikker, puter, gardinstoffer fant veien til fargerike hjem i den tiden. Den dag i dag er det en lykke å finne tekstiler laget ved PLUS. Jeg er heldig eier av mange etterhvert. Når mønstrene først er kjent for meg, finner jeg ofte en brikke eller flere i gjenbruksbutikker, Fretex o.l. og sogar på et loppemarked har jeg funnet PLUS-tekstiler som jeg gjerne tar vare på. I Tyskland har jeg venninner, født i Norge, som kommer til meg med håndverk laget i Norge for mange ti-år siden. Deriblant nydelige tekstiler fra PLUS! De kjenner min favor for disse tingene fra 50-60-tallene.
Blant tekstilkunstnere jeg har arbeider av er Kari Fronth , Liv Hassel , Kjersti Østbø , Willy Seidelin, Gro Sommerfelt Bergslien, Liv Lorange.
Flere bilder kommer etterhvert. De fleste tekstilene har jeg i Norge, dit jeg snart drar 🙂
(Det kan være usikkerhet om hvem som designet de ulike mønstrene. Jeg korrigerer dersom jeg kommer over sikre kilder og har tatt feil.) Min viktigste kilde pr nå er Matslinder.no som jeg sterkt anbefaler for mer info.

Kjersti Østbø startet ved PLUS allerede i 1960. Old Town (Gamlebyen) illustrerte det området i Fredrikstad hvor PLUS holdt til. Hun har mange modeller/mønstre å vise til fra tiden ved PLUS. Flere kommer her.
PLUS Old Town - Kjersti Østbø
PLUS Old Town av Kjersti Østbø
PLUS Print Mill - Kjersti Østbø
PLUSS Mill av Kjersti Østbø
Kari Fronth kom til PLUS i 1958 og var kunstnerisk leder fra året etter. Hun er ansvarlig for mange av de fine mønstrene fra denne tiden.
PLUS Summer - Kari Fronth
PLUS Summer av Kari Fronth
PLUS Print Starlett - Kari Fronth
PLUS Starlett av Kari Fronth
Gro Sommerfelt Bergslien var fra 1962 tekstilkunstner ved PLUS Fredrikstad.
PLUS Anine - Gro Sommerfelt Bergslien
PLUS Anine av Gro Sommerfelt Bergslien
PLUS Tonje - Gro Sommerfelt Bergslien
PLUS Tonje av Gro Sommerfelt Bergslien
Liv Hassel var kunstnerisk leder for tekstilkunst ved PLUS fra 1958. Hun var allerede en erfaren tekstilkunstner før hun startet der. Mitt foreløpige eneste arbeide av henne går i retning vikinger/fiskere/båter. Såkalt folklorestil.
PLUS Viking - Liv Hassel
PLUS Viking av Liv Hassel
anracom.com