Tekstiler fra PLUS Fredrikstad

with Ingen kommentarer

Tekstiltrykkeriet for PLUS ble startet i Gamlebyen i Fredrikstad i 1958, som en del av kunsthandverks-kollektivet PLUS Fredrikstad. Her fikk tekstildesignere og kunsthåndverkere utfolde seg med kreative stofftrykk. Oftest håndtrykkede stoffer.

PLUS pute Britta Kjersti Østbø
PLUS – Britta av Kjersti Østbø
Brikker, puter, gardinstoffer, metervare fant veien til fargerike hjem i den tiden. Den dag i dag er det en lykke å finne tekstiler laget ved PLUS. Jeg er heldig eier av mange etterhvert. Når mønstrene først er kjent for meg, finner jeg ofte en brikke eller flere i gjenbruksbutikker, Fretex o.l. og sogar på et loppemarked har jeg funnet PLUS-tekstiler som jeg gjerne tar vare på. I Tyskland har jeg venninner, født i Norge, som har kommet til meg med håndverk laget i Norge for mange ti-år siden. Deriblant nydelige tekstiler fra PLUS! De kjenner min favor for disse tingene fra 50-60-tallene.
Blant tekstilkunstnere jeg har arbeider av er Kari Fronth, Liv Hassel, Kjersti Østbø, Willy Seidelin, Gro Sommerfelt Bergslien, Liv Lorange.
Min viktigste kilde til idenifikasjon av designere er Matslinder.no som jeg sterkt anbefaler for mer info. Hans bok PLUS Tekstil (i samarbeid med forlaget Papiret) anbefales også!

Kjersti Østbø startet ved PLUS allerede i 1960. Old Town (Gamlebyen) illustrerte det området i Fredrikstad hvor PLUS holdt til. Hun har mange modeller/mønstre å vise til fra tiden ved PLUS. Flere kommer her.
PLUS Old Town - Kjersti Østbø
PLUS Old Town av Kjersti Østbø
PLUS Print Mill - Kjersti Østbø
PLUSS Mill av Kjersti Østbø
Kari Fronth kom til PLUS i 1958 og var kunstnerisk leder fra året etter. Hun er ansvarlig for mange av de fine mønstrene fra denne tiden. Kari Fronth og Kjersti Østbøs trykk kan ha blitt blandet. Nærmere dokumentasjon med korreksjon mottas med takk 🙂
PLUS Sommer
PLUS Sommer av Kari Fronth (finnes i flere farger)
PLUS Starlet KF
PLUS Starlet av Kari Fronth
PLUS Sommer Kari Fronth
PLUS Sommer av Kari Fronth
PLUS Strie KF
PLUS brikke av strie – Kari Fronth
Gro Sommerfelt Bergslien var fra 1962 tekstilkunstner ved PLUS Fredrikstad.
PLUS Anine GSB
PLUS Anine av Gro Sommerfelt Bergslien
PLUS Tonje - Gro Bergslien
PLUS Tonje av Gro Sommerfelt Bergslien
Willy Seidelin var dansk og jobbet som trykker og tegner ved PLUS fra 1959. Han tegnet mønstre til både brikker og metervare.
PLUS Point Willy Seidelin
PLUS Point – Willy Seidelin
Liv Lorange var tegner for Plus i en periode. Hun nevnes sammen med Gro Bergslien. Min brikke av henne er en liten perle, tenker jeg.
PLUS Fiori - Liv Lorange
PLUS – Fiori av Liv Lorange
Noen mønstre har ukjent designer.
PLUS Mosaikk
PLUS Mosaikk – designer ukjent
Liv Hassel var kunstnerisk leder for tekstilkunst ved PLUS fra 1958. Hun var allerede en erfaren tekstilkunstner før hun startet der. Mine foreløpige eneste arbeider av henne går i retning vikinger/fiskere/båter. Såkalt folklorestil. Disse arbeidene er sannsynligvis fra tiden før PLUS.
Liv Hassel - Viking
Viking av Liv Hassel (fra tiden før PLUS)
Liv Hassel Fiskere
Liv Hassel Fiskere (Folklore-desigen – fra tiden før PLUS)