Wagenfeld – tekanne

with Ingen kommentarer

Denne lette elegante tekannen er en klassiker fra Bauhaus-tiden. Tekannen er designet i 1931 av Wilhelm Wagenfeld (1900 – 1990). Wagenfeldt var tysk produktdesigner og teller som en av industridesign-pionerene fra Bauhaus-skolen i Weimar. Jeg fant kannen i min yndlings-Fretex i Norge. Der var den gjemt bort i kjøkken-avdelingen med en god tape over lokket. Heldigvis! For uten originalt glasslokk og glass-sil er den ikke noe verd og heller ikke brukbar – kun til blomstervanning 🙂 Kannen er laget i Jenaer Glas. Et type glass som tåler svært høy temperatur. Wagenfeldt var fri medarbeider ved Jenaer Glaswerk Schott & Gen etter tiden ved Bauhaus. Han laget også teservice til kannen. Senere setter jeg inn bilde av de 3 koppene m/skåler som jeg har i Norge.

Forøvrig er Wagenfeld spesielt kjent for den tidløse bordlampen MT8 / MT9 som han designet sammen med Carl Jakob Jucker tidlig i tiden ved Bauhaus. En i metalversjon og en i glassversjon. Den finner jeg nok en dag – for det har jeg aldri gjort før… (Pippi-versjonen av optimisme).

Weimar Republikken (1919 – 1933) er kjent som opprinnelsen til det Klassisk Moderne Avantgard hvor fri kunst og brukskunst, samt arkitektur var hovedsak. Bauhaus er frem til i dag kjent som en modernistisk strømning.

anracom.com