Wassily Chair – Marcel Breuer

with Ingen kommentarer

Når en slik stol dukker opp for en slikk og ingenting og du tenker: Den stolen har noe spesielt… da har du den riktige sansen. Dette er en stol av Marcel Breuer fra Bauhaus-tiden! Dette skjedde en god venninne i München i vinter. Vi pleier ofte å oppsøke gjenbruk i München sammen. Denne gangen var jeg i Norge da hun besøkte Weisse Rabe. Som nevnt har hun den riktige sansen og selv om hun ikke kjente stolen, betalte hun den og tok den med hjem. Bildet hun sendte over WhatsApp med spørsmålet om hun akkurat hadde gjort et kupp..(?) var morsomt å bekrefte! Gratulerer, kjære venninne, med en designklassiker!

Clubsessel B3 eller Wassily Chair som den gjerne kalles, er en stålrørsstol som ble designet av Marcel Breuer i 1925 ved Bauhaus. Stolen ble satt i produksjon først av det kjente firma Thonet tyske/østerriksk, senere etter WW II, ble lisensen overtatt av Gavina (Bologna) og da Gavina ble kjøpt av Knoll i 1968, kom Wassily Chair inn i Knolls kataloger. Den er i dag kjent som en «Knoll-stol».

Marcel Breuer som var tysk/amerikansk designer og arkitekt, blir regnet som opphavsmannen til rør-møblene. Han utdannet seg til møbelsnekker ved Bauhaus Weimar og arbeidet mange år hos Walter Gropius – grunnleggeren av Bauhaus. 1933 flyktet han til USA pga sitt jødiske opphav. Der bygget han opp et akritektfakultet ved Harvard Univeristet i samarbeid med Gropius.
Det finnes mange klassiske spennende rørmøbler; stoler, bord og hyller, designet av Marcel Breuer.

anracom.com